Studielening

Kom je de maand niet meer door, wil je iets kopen wat je niet kunt betalen of heb je geld nodig voor bijvoorbeeld een studiereis? Deze website voorziet je van advies. Elk doel is te bereiken!

Studenten, financiën en geld

Studeren is duur en vaak kunnen studenten zichzelf met hun lage inkomsten en grote uitgaven maar slecht onderhouden. Toch is een studie essentieel voor een goede carrière later.

Als student heb je recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en een studenten OV-chipkaart. Deze studiefinanciering geldt als prestatiebeurs. Wat nou als je er financieel gezien niet uitkomt?

Je hebt geld nodig

Jongeren en studenten zijn zeer gevoelig voor geld en status. Jij als student wordt in het dagelijks leven vaak verleid door dure spullen als een mobieltje, laptop of merkkleding. Het aanschaffen van deze dingen kan echter grote gevolgen hebben. Het kan zijn dat je hierdoor je huur niet meer kunt betalen of geen eten meer kunt kopen. Veel studenten stappen naar hun ouders, maar sommigen kunnen dat niet of hebben hun kansen al verbruid.

Oplossingen voor geld en geldproblemen

Banken bieden studenten de oplossing om een krediet te nemen voor onverwachte of grote uitgaven, waardoor het kan zijn dat je meer uitgeeft dan je hebt. Je manier van leven wordt door een lening op een hoger niveau geplaatst waardoor het steeds moeilijker wordt om een lening af te lossen.

Financiële instellingen

Leningsverstrekkers zijn verplicht om je te toetsen bij het BKR in Tiel. Daar worden alle leningen geregistreerd en bijgehouden. Er wordt gekeken of je over voldoende financiële middelen bezit om de lening af te sluiten.

Verzekeringen voor aflossing

Bij het afsluiten van een studentenlening kun je vaak een verzekering afsluiten, die je beschermt op het moment dat je de aflossing niet kunt betalen. Hiervoor betaal je een heel klein percentage van de lening, maar beschermt je wel tegen de risico’s die optreden bij het niet nakomen van de aflossingsverplichtingen.

Risico’s bij leningen

Stel dat je na je studie werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden. Een verzekering dekt deze risico’s. In het geval van werkeloosheid kun je een tijdelijke uitkering ontvangen van de verzekering om de lening te betalen. Bij je overlijden zal je familie door de verzekering niet belast worden met de schulden, omdat deze automatisch komen te vervallen. Sommige geldverstrekkers vereisen dat je een verzekering afsluit, bij anderen is het optioneel.

Advies over lenen

Problemen kunnen makkelijk ontstaan en lenen is niet daarom voor iedereen aan te raden. Verdiep jezelf, vraag advies aan, laat je voorlichten en kijk naar je eigen uitgavenpatroon. Maak de juiste beslissing. Succes!